Kefir Yapımı

1/26/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments


Kefir Nedir ?
Kefir, Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik Asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada Buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.

İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir. Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli Maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki Sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar.
Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da Antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir.
Probiyotik - Prebiyotik
  • Kefir Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir.
  • Kefir Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir
  • Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları ( bakteriler ve mantarlar )
  • Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır.
  • Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar.
  • Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde döşer.
Probiyotiklerin görevleri
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
  • vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
  • Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
  • Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
  • Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek.
  • Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.
  • Kanseri önlemek.
  • Yaşlanmayı yavaşlatmak.
  • Depresyonu hafifletmek.
  • Otizm bulgularını hafifletmek.
  • İshali önlemek ve tedavi etmek.
  • İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
  • Kabızlığı tedavi etmek.
  • Böbrek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltmak.

Kefir Nerden Gelmiştir ?
Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya’ da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar Kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır. Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar Kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar.
(İnternetten alıntı)

(DerinliTatlar ile Kefir Mayalama)

Ev Kefiri nasıl mayalanır?

Malzemeler

         - Cam Kap(Borcam, kavanoz, ...etc) (Kesinlikle metal olmayacak)
         - Süt
         - Kefir Mayası

Hazırlanışı

         1-) Oda sıcaklığındaki süt (20-25 C) (mayanızın miktarına göre sütün miktarı değişir.Ör; 2-3 topak maya için 1 lt. Süt yeterli olacaktır.)  cam bir kaba konulur.

         2-) Maya için kullanacağınız temiz damacana suyu içindeki kefir taneleri, suyu ile beraber cam kapta bulunan sütün içerisine eklenir.

         3-) Daha iyi fermante olması (mayalanabilmesi) için cam kabın ağzı kapatılmaz.Ancak; örtü veya çarşaf ile yoğurt mayalar gibi sarılır.

         4-) Oda sıcaklığında 20-30°C' (Soba yada kalarifer yanı olabilir), güneş almayan bir yerde 24 saat mayalanması sağlanır.

         5-) 24 saat sonunda hafif sulu yoğurt kıvamına gelen kefir süzülmeye hazırdır.


Ev Kefiri Nasıl Süzülür?

Malzemeler

-          Plastik ya da silikon süzgeç ama kesinlikle metal olmayacak
-          Plastik, silikon ve ya Cam kap (metal olmayacak)
-          Tahta Kaşık
-          Cam Saklama şişesi
-          Temiz Damacana Suyu (Kesinlikle klorlu su kullanılmayacak.Klorlu su ve metal ile temas eden kefir mayaları bozulur. Canlı bir organizma olduğu için ölüyor.)

Hazırlanışı

         1-) Mayalanmış olan Kefir, bir tahta kaşık(silikon spatula) yardımı ile hafifçe karıştırılır.

         2-) Daha sonra süzgeçe boşaltılan kefir, kefir tanecikleri üstte kalacak şekilde ayrılır.

         3-) Süzülen kefir buzdolabında saklanmak üzere cam, silikon veya plastik bir kaba alınır  ve buzdolabına konur.

         4-) Süzgeç üstünde kalan kefir taneleri temiz su ile yıkandıktan sonra (üzerindeki yoğurt kvamındaki tortu gidene kadar hafifçe üzerlerine su gezdirilir.Eğer su hızlı gelirse üzerlerine bölünürler, veya yıkanmaz ise üremezler.Yıkama işlemini sağlıklı üremeleri için yapıyoruz.)

         5-) Yıkadığınız kefir taneciklerini, bir sonraki kefir yapımı için  saklayacağınız küçük bir cam veya plastik kaba zedelenmeden alıyoruz.Üzerini örtecek kadar temiz su ile dolduruyoruz.Kabın ağzını kapatıp buzdolabında saklıyoruz.

Kefir yapımında karşılaşılan sorunlar.

         Kefir yapaken oda sıcaklığı yeterli gelmez ise 24 saatten daha fazla kalması gerekiyor mayalanması için.Bunu anlamak için; örtüyü açtığınızda baya sulu bir kıvamla karşılaşırsınız.Normal kefir koyu bir ayran kıvamında oluyor.
         Yada 1 haftadan fazla kefir taneleri buzdolabında kalırsa,  dışarıda biraz bekletip öyle mayalanmalı.Hemen mayalanırsa kefir mayalanma süresi 24 saatten fazla olur.

Kefirin Faydaları
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
  • Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
  • Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
  • Sinir sistemini güçlendirir,
  • Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
  • Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler,
  • Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
  • Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
  • Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
  • Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
  • Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
  • Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir,
  • Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
  • Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.


Kefirin Faydaları

* Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden mikrobik enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır.
* Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur.
* Büyümeye güçlü destek sağlar.
* İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir.
* Beyin hücrelerini aktif hale getirir ve beyinsel dinamizmi arttırır.
* Obeziteye ve aşırı zayıflamaya karşı frenleyicidir.
* Bağırsak florasını düzenler eder.
* Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkileri vardır.
* Saçları güçlendirir.
* Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olması için unutulmaz bir partnerdir.
* Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekli olmasını sağlar.
* Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.
* Cinsel fonksiyonların devamlı olmasında aktiflik kazandırır.
* Kanı temizler, kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür
* Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler.
* Uykusuzluğu gidericidir. Spor yapan kişiler için enerji deposudur.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kemoterapi tedavisi sırasında vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlı olmasını sağlar.
* Selülitlere karşı etkilidir.
* Bir çok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.
* Alkol alanlar bakımından kaybolan vitaminlerin geri kazanılmasında tam bir takviye sağlar.
* Saç dökülmelerini azaltır.
* Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç kullananlara yardımcıdır
* Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğü için; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi yapar.
* Antioksidan özellikleriye hücre yenilenmesine katkıda bulunur.
* Menopoz dönemindeki riskleri azaltır
* Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
* Damar sertliğini önler
* Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır. Kemiklerin ve kasların kuvvetli kalmasına destek sağlar.
* Oestropoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
* Başta Prostat ve bağırsak kanseri olmak üzere bir çok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
* Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller.
* Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
* Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önler.
* Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
* Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler gerçekleştirir.
* Genç yaşlanmayı sistemize eder.
* Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur.

............ve sayılamayacak kadarpek çok faydası vardır.

(İnternetten alıntı. www.google.com’ dan kefir diye araştırırsanız daha bir çok bilgi bulabilisiniz.)

Sağlıklı güzel günler de keyifle tüketmeniz dileklerimle... Afiyet olsun.


Önerilen Tarifler

0 yorum: