evyapımı,

Bir Kase Çilek Reçeli...

5/01/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar


Çilek Mevsimi...

Rengiyle, kokusuyla, faydalarıyla baş döndüren meyve... C vitamini yönünden özellikle zengin olan bu meyve; kolestrol, bağışıklık sistemini koruyucu, kanser karşıtıdır. Tüm bu güzel faydalarının yanında bir o kadar da alerjik bir meyvedir.

İyi ki alerjim yok diye şükür diyor ve hiç Karadeniz Ereğli Çileği yediniz mi diyorum... Mayıs sonu Haziran başı gibi çıkan mis kokusuyla kenti saran Osmanlı Çileği... Narin hassas, özel bir renge sahip, yumuşacık dokusuyla  kırılgan. Hemen tüketmezseniz erir gider. Şaka değil. Toplandığı gibi o gün tüketilmesi gerekir. Bilenler yazıyı okurken diyorlardır ki; bulursak tüketiriz hemen...

Narin Osmanlı Çileğini yetiştirmek çok daha meşakkatli. Eski zamanlarda çokken şimdilerde yok denecek kadar az ya da özel yetiştiriliyor. Eğer yolunuz Mayıs ortalarından Haziran başına kadarlık sürede Karadeniz Ereğli' ye düşerse pazara uğramanızı şiddetle tavsiye ederim.

Bu zamanlarda ise Alo dediğimiz gene mis gibi kokusu bal gibi tadıyla bir başka cins çilek var sepetlerde... Görevli gittiğim de öğle arası koştum pazara...

Arkadaşlarla birlikte aldık sepet sepet çilekleri, koyduk hemen arabaya. Arabayı çektik gölgeye. Eeee özen ister, Ereğli Çileği. Arabanın kokusunu size bırakıyorum :)

Bir kısmını yendi, bir kısmı ile çilekli tarifler yaptım.. Kala kala bir avuç çileğim kaldı, onu da hemen Derin' e tazecik bir kase reçel yaptım. Yılın tazecik mis kokulu  mahsulleri ile... Kahkahalarla yaptık kahkahalarla yedik. Yedik ki tekrarı nasip olsun, sağlıkla, afiyetle diye...



Derinli Tatlar Çilek Reçeli Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı (150 gram) temizlenmiş, yıkanmış çilek.
  • 1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
  1. Bir tencerenin içerisine çilekleri koyun ve üzerini örtecek şekilde toz şekeri dökün.
  2. Tencerenin kapağını kapatın ve bir gece yada en az 6-7 saat kadar çileklerin şeker ile birlikte sulanmasını sağlayın.
  3. Sulanan çileklere tereyağını da ekleyin ve tencereyi ocağın üzerine koyun. (Tereyağını kaynama sırasında köpük olmaması için koyuyoruz.)
  4. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin.
  5. Limon suyunu da ekleyerek 1-2 dakika daha pişirin.
  6. Reçelimiz hazır. Saklayacağımız küçük bir kavanoza alabilirsiniz.
*** 1 kilogram çileğe 1 kilogram toz şeker 1 adet limon suyu kullanıyorum.

Sağlıklı, güzel günlerde keyifle tüketmeniz dileklerimle. Afiyet olsun.


0 yorum: