Pavlova

3/27/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 2 Comments



Tabanı mereng üzeri krema ve orman meyvelerinden oluşan hafif güzel bir lezzet, Pavlova...




Adını dönemin en önemli balerinden biri olan Anna Matveyevna Pavlova' dan alan bu tatlının hikayesi çok ilgimi çekmişti. Elele dergisinde okuduğum bu hikaye şöyleydi;


Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir. 

Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeşitli tarifler var.


Hikayesini okuduğumdan beri yapmak için sabırsızlanmıştım. Takip ettiğim yerli ve yabancı sitelerden denemelerim oldu. Damak tadımıza en çok dokunan tariflerine güvendiğim sevgili Gamze Bursa' nın  Pavlova tarifi oldu.

Yaz günlerinde de hafifliği ve lezzetiyle içinizi serinletecektir...


Pavlova Tarifi

Malzemeler
  • Oda sıcaklığında 4 yumurta akı
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 çay kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı sirke
Krema için;

  • 1 paket krema
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 300 gram Labne peyniri
  • Meyve (Damak tadınıza göre)
Hazırlanışı

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
  2. Yumurta aklarını, toz şekeri ve sirkeyi yüksek devirle kar haline gelene kadar çırpın.
  3. Karışıma mısır nişastasını da ekleyin ve biraz daha çırpın.
  4. Fırının sıcaklığını 110 dereceye düşürün.
  5. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine mereng harcını dökün ve içi çukur kalacak şekilde şekil verin.
  6. Fırına koyun ve 1,5 saat pişirin.
  7. Merenginiz pişerken, krema malzemelerini bir kaba koyun.
  8. Çırpıcı yardımıyla iyice çırpın ve kremayı buzdolabına koyun.
  9. Taban yapacağımız mereng pişip soğuduktan sonra servis yapacağınız zaman kremasını ve meyvelerini de koyarak servis yapın. 




Sağlıklı, güzel günlerde ağız tadıyla yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.


Önerilen Tarifler

2 yorum: