İrmik Helvası

1/25/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments


Canı tatlı çeken, bir helva kavur da yiyelim der, evde...  Kim kavuracak, saat kaç demezler. Çok kolaymış çünkü. Hadi şimdi bende haklarını yemeyeyim, ağızlarından çıkacak bir kelimeye bakar soluğu mutfakta alırım. 

Tarçın ile helvanın birlikteliği kimi zaman taçlandırırken mutlu anlarımızı, kimi zaman da hüzünlü ortamda bir tat olur ağızlarımıza... 

Helva kavurmak, dağıtmak çok eskilere dayanıyor. Merak edip araştırmıştım; nedenini.  Bu vesile ile sadece tarifi değil öğrendiğim bu bilgiyi de paylaşmak istedim sizlerle.
"Eski Türkler, ölülerine aş vermeyi en önemli görev sayar ve yoğ adını verdikleri törenler düzenlerlerdi. İlk çağlarda aş doğrudan doğruya ölüye verilir, yani mezarına konulur veya dökülürdü. İslâmiyet’in Türkler arasında yayılmasından sonra bu tören sevabını ölü ruhuna bağışlamak üzere fakirlere yemek, helva vermek şeklinde uygulanmıştır. "


İrmik Helvası Tarifi

Malzemeler
  • 1 su bardağı irmik
  • 4 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı 
  • 2 su bardağı süt ( ya da 1 su barağı su+1 su bardağı süt)
  • 1 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı

  1. Bir tencere içerisinde 2 su bardağı süt ile 1 su bardağı şekeri karıştırın. Şeker sütün içerisinde iyice eriyinceye kadar ısıtın ve ılık bir sıcaklığa gelene kadar bekletin.
  2. Başka bir tencerede tereyağı ile çam fıstıklarını, çam fıstıkları hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
  3. Kavrulan çam fıstıklarının üzerine irmiği ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun.
  4. Ilık sıcaklığa gelen şekerli sütü irmiğin üstüne ekleyerek, hafifçe karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
  5. 2-3 dk. kaynadıktan sonra tencerenin altını kısık ateşe getirin.
  6. Üzeri göz göz olup, irmik sütü iyice çektiği zaman tencerenin altını kapatın. 
  7. 1-2 kez karıştırıp demlenmesi için 10-15 dk. bekletin.
  8. Ilık bir şekilde üzerine isteğinize göre tarçın, ceviz ya da fındık ile servis yapın.
Sağlıkla, mutlu günlerde yemeniz dileklerimle, Afiyet Olsun...




Önerilen Tarifler

0 yorum: