tatlılar

Un Helvası

2/01/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar



Bugün helvamız anılarımız, herşeyimiz, bugünlere gelmemizde büyük emekleri olan rahmetli anneannem Safiye Sur için kavruldu.

Biz çocukken bir tek kanal vardı televizyon da. Her pazar,  pazar sineması sonrasında da pazar konseri olurdu. Ödevler bitmiş, pazar sineması seyredilmiş  tam da pazar konseri başlayacağı sırada bir telefon gelirdi. Bilirdik anneannem... 

Yapmış sıcacık börekleri, kurabiyeleri çayı koyuyorum demek için arardı...

Neler neler, ne anılar, ne hikayeler, ne yaramazlıklar. Anlatmakla tükenmeyecek kadar çok. Ne mutlu bize ki kuzenlerim ile birlikte böylesine mutlu böylesine güzel bir çocukluk geçirdik...



Un Helvası Tarifi

Malzemeler


  • 200 gram margarin ya da tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı dolusu çam fıstığı
Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı

  1. Şerbet için; toz şeker ile suyu karıştırın ve toz şeker eriyinceye kadar kaynatın. 1-2 dakika kaynattıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi için bir kenara alın.
  2. Helvayı kavuracağınız tencereye yağı ve çam fıstıklarını koyun.
  3. Yağ iyice eridikten sonra unu ekleyin ve unun kokusu mis gibi evi sarıp rengi dönmeye başlayıncaya kadar kavurun. (Kolunuza kuvvet)
  4. Önce biraz toparlanan sonra yeniden kahverengi un gibi olan karışın üzerine şerbetini ekleyin.
  5. Yüksek sıcaklık olduğundan şerbeti dökerken sıçrayacaktır, dikkat !
  6. Hiç ara vermeden karıştırarak koyu bir kıvam almasını sağlayın.
  7. İyice koyulaşıp macun kıvamına geldiğinde altını kapatın.
  8. Tencerenin kapağını da kapatarak, 15 dakika dinlendirin. Dinlenirken tencere ile kapak arasına bir bez koyarsanız buharı daha iyi çekecektir.
DerinliTatlar Servis Önerisi; helvanızı ılık servis yapabilir, şekil vermek için çeşitli kurabiye kalıpları kullanabilirsiniz. Üzerine ekleyeceğiniz  tarçın, fındık ya da ceviz hem görsel zenginliğini hem de lezzetini arttırabilirsiniz.

Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

0 yorum: