Islak Kek

4/19/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments


Ustalarım çok iyiydi. Çırak olmak için epey çabaladım ama bütün girişimlerim hüsranla sonuçlandı.
"İleride çokkk yapacaksın, şimdiden mutfakta ne işin var", derlerdi söz birliği yapmış gibi...
Ben de dudaklarımı sarkıtır, suratımı asar tosur tosur giderdim...

Sizce gider miydim?

Tabi ki o anlık. Sonrasın da usulca mutfağa süzülüp, yemek kitabını açar tatlı-tuzlu yapabildiğim ne varsa hızlı hızlı yapardım. Arkamda delil bırakmamak için de tüm bulaşıkları yıkar kaldırırdım :) Ama yemek kitabına yağ ve hamur zerrecikleri sıçratmamayı öğrenmek yıllarımı aldı...

Yaptıklarımı da tek başıma yemeği şimdi olduğu gibi o zaman da hiç sevmezdim. Çayı da demler, bahçeye masayı da hazırlar, kalan delilleri yok etmek için  tüm komşuları çağırırdım. Annem de o okuldan gelir tatlı sert bir ifadeyle gene mutfaktaydın di mi  diye öğretmen tavrıyla seslenirdi :)

Güzel anılar biriktirdiğim gençlik yıllarımda en sık yaptığım tariflerden biriydi, ıslak kek. Bu anılarımı hatırlamak, sizlerle paylaşmak da ayrı bir lezzet kazandırıyor şimdi yaptıklarıma...
Islak Kek Tarifi
Malzemeler
  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 limon kabuğu ince rendelenmiş
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket hamur kabartma tozu
Sosu İçin
  • 2 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
Üzeri için
  • İri çekilmiş fındık içi
Hazırlanışı
  1. Sos tenceresi içerisine sos malzemelerinin tümünü koyun.
  2. İyice karıştırın ve ocağın üzerinde kaynayıncaya kadar pişirin.
  3. Kaynayınca altını kapatın ve soğuması için bir kenara alın.
  4. Çırpma kabına yumurta ve şekeri koyun ve iyice çırpın.
  5. Daha sonra yavaş yavaş sıvı yağ, sütü ekleyin  ve düşük devirde 1-2 dakika daha çırpın.
  6. Kalan malzemeleri de(un, kakao, vanilya ve kabartma tozu) ekleyin ve tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırın.
  7. Yağlamış olduğunuz kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün.
  8. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
  9. Pişen kekinizi oda sıcaklığında 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra dilimleyin.
  10. Soğuyan sosu dilimlenmiş kekin üzerine dökün.
  11. Soğuyunca üzerini fındıkla süsleyerek, dondurma ile servis yapın...

Çekim öncesi hazırlıklar :)

...


Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

Önerilen Tarifler

0 yorum: