Arnavut Ciğeri

5/22/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments


Çocukken diye başlayacağım gene :)

Annem faydalı diye alır özenerek pişirmek için mutfağa girerdi. Girerdi girmesine ama önceden gören ya da kokusunu duyan abim ve ben anında evi terk ederdik. Şaka değil gerçekten de eşyamızı topladığımız gibi soluğu anneannemizin evinde alırdık. Kokusuna bile tahammül edemediğim ciğerin kim derdi ki yıllar sonra bağımlısı olacağım.


Kasaba gittiğim zaman taze bulursam hiç kaçırmam. Tabi ki tarih tekerrürden ibaret...
Ben de  annem gibi kızıma yedirmeye çalışıyorum. Elbette ki tüm ikna çabalarım sonuçsuz kalıyor. Ama kızım bizden daha insaflı, evi terk etmiyor :)

Mezelerin olmazsa olmazı, Arnavut ciğeri... Sinirleri, zarı ayıklandıktan sonra kızgın ve bol yağda 1-1,5 dakika pişirilince değmeyin keyfine. Ama bu kadar değil, bu yüzden hemen tarife geçiyorum.

Arnavut Ciğeri Tarifi
Malzemeler

  • 500 gram kuzu ya da dana ciğeri
  • 2,5 su bardağı un
  • Sıvı yağ (kızartmak için)
  • Tuz
Taban Malzemesi
  • 1 büyük bok ya da 2 orta bol ince ay şeklinde kesilmiş kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı ince ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz
Hazırlanışı
  1. Çukur bir karıştırma kabı içerisine taban için kullanacağınız tüm malzemeleri koyun. ve iyice karıştırın.
  2. Servis yapacağınız tabağa güzelce yerleştirin.
  3. Sıvı yağı  kızartma tenceresine koyun ve ocağın üzerine yerleştirin.
  4. Yağ kızarken, pişirme kağıdı üzerine unu dökün. Üzerine de ciğerleri koyun ve iyice harmanlayın.
  5. Una bulanmış ciğerleri kızartma teline alın ve unun fazlalıklarını atmak için sallayın.
  6. Kızgın yağa ciğerleri atın ve 1-1,5 dakika pişirin. Daha fazla pişirmeyin, çünkü; sertleşir.
  7. Pişen ciğerleri alın ve hazırladığınız soğanlı karışımın üzerine koyun.
  8. Kızartma yağından biraz ayırın ve pul biberiyle azıcık döndürün. Pul biberli yağı da ciğerlerin üzerinde gezdirin.
  9.  Kekik ve damak tadınıza göre biraz daha pul biber ile afiyetle yiyin.
Sağlıklı, güzel günlerde keyifle yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

Önerilen Tarifler

0 yorum: