Kıymalı Yufka Böreği

5/24/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments


Eşi çok ama çok güzel ve lezzetli yemekler yapan, evli bir çift varmış. Beyefendi akşam olup işten eve her geldiğinde evi saran baş döndürücü yemek kokuları eşliğinde eve girermiş. Bir gün gene işten çıkar eve gelir ve bu sefer mis gibi yanık kokusu sarmış evi. Beyefendi kokuyu içine çeker ve büyük bir coşkuyla harika kokuyor annem mi geldi, diye sorar eşine :) Annesi hep yemek yaparken dibini tuttururmuş, ne yapsın ama :)

İlk dinlediğimden beri çok hoşuma giden bir hikaye...
Neyse ki ben bu konuda şanslıyım. Kayınvalidem de çok lezzetli birbirinden güzel yemekler yapar.

Şanslıyım dedim ama şansızım galiba :) İyi bir damak tadına sahip eşim var ve sayemde kızım da gurme olma yolunda büyüyor. Eleştiriler, öneriler..

Ama ne yaparsam yapayım ne kadar daha iyisini yapmaya da çalışsam,  annemin yaptığı yemeklerin lezzetini yakalamam mümkün değil. Biz de hep yapardık, annecim çok güzel olmuş ama anneannemin yaptığı daha lezzetli oluyordu :) Ne kadar sinir bozucu; benzer durumları yaşayınca, anlıyorum ...

Mesela; çoğumuzun bildiği üç adet hazır yufkadan yapılan kıymalı börek. Ne yaparsam yapayım, birebir tarifini de uygulasam Derin'in sevgili anneannesi Gülören Hanım'ın kıymalı böreğinin lezzetini yakalayamıyorum :)
Bir de sizinle paylaşayım, belki bir şeyi eksik ya da fazla ya da hatalı yapıyorumdur, ne dersiniz?

Kıymalı Yufka Böreği Tarifi
Malzemeler

  • 3 adet hazır yufka
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kaşığı su
  • Tuz, karabiber
Yufkaların arasına sürmek için;
  • 1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
Böreklerin üzerine sürmek için;
  • 1 yumurta
  • 1-2 damla zeytinyağı
  • Çörek otu
Hazırlanışı
  1. Kavurmak için kıymayı ve suyu bir tavaya koyun. (Kıymaların topak topak olmaması için su ekliyoruz.)
  2. Ocağın üzerinde kıymaların rengi dönene kadar kavurun.
  3. Soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  4. Soğanlar suyunu bırakıp, tekrar çekene kadar kavurun.
  5. Ocağın altını kapatın, tuz ve karabiberini ekleyip hafifçe karıştırın.
  6. Mutfak tezgahının üzerine bir yufkayı serin.
  7. Yufkanın yarısına üzerine sürmek için hazırladığınız yağ karışımından sürün ve diğer yarını üstüne kapatın.
  8. Yarım ay şeklindeki çift katlı yufkanızı üçgen şeklinde altı parçaya ayırın.
  9. Her bir üçgen yufka parçasına kavurduğunuz börek içinden koyun ve kalınca sigara böreği sarar gibi sarın.
  10. Bir kap içerisinde yumurta ve 1-2 damla zeytinyağını çırpın.
  11. Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine fırça yardımıyla çırptığınız yumurtadan sürün. 
  12. Biraz çörek otu serptikten sonra önceden ısıtılmış 175 derece fırında nar gibi çıtır çıtır olana kadar pişirin.
Sağlıklı, güzel günlerde keyifle yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.






Önerilen Tarifler

0 yorum: