Tatlı Islama

8/10/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments



Bahçeler de sarmaşuk,
Sormadan oldum aşuk,
Sofrada akluma geldi,
Elimden düştü gaşuk...

Özlem dolu, aşk dolu manileriyle, yöresel yemekleriyle, el basması Bartın yazmaları, tel kırmalarıyla, İnkum' u, Amasra' sıyla adından söz ettirir; Bartın.

Minnacık etli sarması, gözlemesi, cevizli gömeci, pumpum çorbası, balkabaklı burması, Amasra' da gün batımı eşliğinde yenen taze Karadeniz balığı yanındaki eşsiz Amasra Salatası... Görmeyeniniz, gitmeyeniniz varsa şöyle ırmak yanında bir gezinti sonrası çarşı içinde bir tur atıp azar azar yöresel yemeklerinden tadarak bir şehir turu yapmanızı tavsiye ederim. Bu kadar değil tabi ki ... Sonrasında bir İnkum' u yapmadan, Amasra' da balık salata yemeden hayatta olmaz :)


Hep söylerim anneannem, annem çok becerikliydi ustalarım çok kuvvetliydi diye. Şans bu ki lezzetli bir eli olan becerikli anneye gelin kızı oldum. Orta da hiç birşey yokken bir anda yüzlerce soğuk sıcak yemek yapar sunar, afiyetle yemeniz için. Bununla da kalmaz mutlaka tatlısı da vardır. İzci tatlısı, yumurtalı ekmek tatlısı ve niceleri... Hele ki sevgili eşim varsa o sofra da tatlı ıslama olmadan olmazzzz...

Eviniz de kuru yufkanız, toz şekeriniz, suyunuz varsa şipşak yapabilirsiniz. Bir de üzerine serpmek için ceviz olmalı tabi ki.


Bartın yöresine ait Tatlı Islama tarifini DerinliTatlar ile yapmaya ne dersiniz?


Tatlı Islama Tarifi

Malzemeler (4 Kişilik)

  • 3 adet kuru ev yufkası
  • 3 su bardağı toz şeker (600 gr toz şeker)
  • 2 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı orta çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı
  1. Bir tencereye tatlının şerbeti için toz şeker ve suyu koyun.
  2. İyice kaynayınca 1-2 damla limon suyu damlatın ve ocaktan alın.

  3. Tatlıyı yapacağınız orta derinlikte bir borcam içerisine kuru yufkaları küçük küçük kırın ve sıcak şerbeti üzerine dökün.
  4. Aynı anda tereyağını da eritin ve erittiğimiz tereyağını da şerbeti dökülmüş kuru yufkaların üzerine dökün.
  5. Çatal yardımıyla, şerbetin borcamın altına gitmesi için, delikler  açın.
  6. Üzerini cevizle süsleyin ve şerbeti çekmesi için borcamın üzerini kapatın.
  7. 2-3 saat sonra servi edebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Sağlıklı, güzel günlerde tatlı tatlı yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.





Önerilen Tarifler

0 yorum: