Ana Yemekler,

Beşamel Soslu Fırında Makarna, Kokusu Burnunuzda Tütecek...

10/12/2016 DerinliTatlar 2 Yorumlar


Hayatınız boyunca belki sadece ucundan tatmış ama hiç yememiş, pisirmeye fırsat yaratmadığınız, hiç yapmayacağınız anlamına gelmez, degil mi…
 

Nedendir bilinmez bizim evde hiç pişmezdi fırın makarna. Belki de annem sevmiyordu, belki de makarnaya yeterince doyuyorduk, ona fırsat kalmıyordu, kim bilir.

Sonrasında da  ben sevmem, hiç de tatmadım diyerek hep uzak durdum. Israrlara dayanamayıp tadına baktığım zamanlarda, damak tadıma hitap etmediğini düşündüm. 1-2 sene kadar önceydi yanılmıyorsam, gene bir arkadaşımın ısrarıyla tadına bakmak durumunda kaldım. Yaşlandıkça damak tadım mı değişti, yoksa gerçekten bir başka güzel miydi bilmiyorum ama; çok hoşuma gitti. Ama fırın makarnaya yine bir bahane buldum, bu sefer de cok kalorili deyip, ittim tabakları. Ama tadı damağında kalan bir seyden ne kadar uzak kalabilirsin ki, hele hele fırın makarnayı okulda her yediğinde biliyor musun anne bugün öğlen ne vardı diye aklı öğle yemeğinde kalan, küçük bir hanım var evde.

Çok takıntılı bir anne olmasam da, her anne kadar bende de var, biraz. Madem çocuğum seviyor, o zaman evde yapayım, doya doya yesin, degil mi ama... :)

Makarnayı haşlarken hafif diri kalması, beşamel sosun hazırlanmasındaki bir iki püf noktası haricinde çok da kolay çok da pratik bir yemek. İtiraf ediyorum, çok da lezzetli…

Çocukların da seveceği beşamel soslu fırında makarna tarifini hemen aşağıda püf noktalarıyla birlikte sizlerle paylaşıyorum. Okurken kokusunu duyacaksınız. :)
Beşamel Soslu Fırında Makarna
Malzemeler

Makarna için;
  • ½ paket fırın makarna
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Su
  • Tuz (diğer malzemelerde de tuz olacağından az tuz eklemenizi tavsiye ederim.)
İç Malzeme İçin;
  • ½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel Sos İçin;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme olmayacak şekilde)
  • 1,5 su bardağı (300 ml.) süt
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı Karabiber (damak tadınıza göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Taze çekilmiş kullanırsanız daha da lezzetli oluyor.)
  • ½ çay kaşığı Muskat rendesi (isteğe bağlı, kullanırsanız da çok güzel oluyor)
  • 1 çay bardağı beyaz peynir (ben Kecheese marka kullanıyorum.)
Üzeri için;
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı

  1. Makarnayı haşlamak için orta boy bir tencereye ya da makarna tenceresine su, yağ ve tuzu koyun.
  2. Kaynayan suyun içerisine makarnalarınızı atın ve haşlayın. Ben 8-9 dakika kadar tutuyorum, çok haşlanınca hamur gibi oluyor.
  3. Haşlanan makarnaları süzün ve tekrar diğer malzemelerle karıştırmak üzere tencereye koyun.
  4. Makarnalar haşlanırken diğer bir yandan beşamel sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Beşamel sos için; sos tenceresine tereyağını ve unu koyun.
  5. Unun kokusu çıkana kadar kavurun. Kokladığınız da un kokusu gelmemeli.
  6. Sonra bu karışıma soğuk 1 bardak süt ekleyin ve çırpma teliyle karıştırarak krema kıvamına getirin. Soğuk süt eklememizin amacı; kavurduğumuz unun topaklanmaması. Eğer aynı sıcaklıkta ya da oda sıcaklığında eklerseniz un topak topak olacaktır. Meyane yaparken de buna dikkat ederseniz daha pürüzsüz ipeksi bir sos elde edersiniz.
  7. Kalan yarım bardak sütü de ekleyerek, karıştırmaya devam edin. Koyu bir kıvam alınca ocaktan alın.
  8. İçerisine karabiber, beyaz peynir, isteğe bağlı tuz ve muskat ilave ederek beşamel sosunu karıştırın.
  9. Süzülen makarnaların içerisine hazırladığınız beşamel sosu ve rendelenmiş kaşar peynirlerini ekleyin. Güzelce birbirine karıştırdıktan sonra fırın kabına ya da bir borcama boşaltın.
  10. Üzerini tamamen kaplayacak şekilde kaşar peyniri rendesi serperek, 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  11. Fırınlanmış makarnayı 10 dakika  dinlendirin ve dilimleyerek servis edin.
Sağlıklı, güzel günlerde afiyetle yemeniz dileklerimle...
 

2 yorum:

  1. merhaba çiğdemciğim,
    dün akşam spordan sonra yaptım; tadı harika tarifin muhteşem teşekkürler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esracım, afiyet olsun. Senin de ellerine sağlık. Sevgilerimle...

      Sil