tatlılar

Yufkalı Kadayıf Sarma

1/25/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar

Baklava, sarı burma, kadayıf deyince hep aklıma bayram hazırlıkları geliyor. Heyecanla, tatlı bir telaşla imece usulü açılan baklava hamurları, kenarlarından kesilen hamurla yapılan sarı burma tatlısı yapılır, baklava misafire, sarı burmada ev halkına ikram edilirdi. 

Rahmetli anneannem, baklavayı hazırlar fırınlar arife akşamı şerbetini dökerdi. En keyiflisi de benim için; fırınlanmış o çıtır çıtır baklava tepsisinden ucundan ucundan tırtıklamaktı...

Şimdiler de bende kendi çapımda yaşatmaya çalışıyorum, gelenek ve göreneklerimizi... 
Kurban bayramında ailenin büyük gelini olarak bayram kahvaltısına davet ettim. Çoluk çocuk cıvıl cıvıl bir bayram sabahı. Tatlısız olmazdı tabi ki. 

Sıkça takip ettiğim yemek sitelerinden mutfak sırlarında gördüğüm yufkalı kadayıf sarma tatlısını denedim. Hafif, çıtır çıtır güzel bir lezzet...



Yufkalı Kadayıf Sarma Tarifi
Malzemeler
  • 2 adet yufka (normal yufkacı yufkası)
  • 250-300 gr. tel kadayıf
  • 200 gr. iri dövülmüş ceviz
  • 150 gr. tereyağı (margarin kullanabilirsiniz ama tereyağı süper oluyor)
Şerbeti için
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 5–6 damla limon suyu
Hazırlanışı
  1. Şerbetin tüm malzemesini tencereye alın, ara sıra karıştırarak kaynatın. Şerbet kıvam alınca içine limon suyunu ekleyin, 1 taşım kaynatıp soğumaya bırakın.
  2. Tereyağını eritin ve kenara alın.
  3. İlk yufkayı mutfak tezgahınıza serin ve üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. 2. yufkayı da üzerine serin ve tereyağı sürün.
  4. Elinizdeki tüm kadayıfı didikleyerek yufkanın üstüne yayın.
  5. Kadayıfların üzerine çekilmiş ceviz içini serperek rulo yapın.
  6. Fotoğraftaki gibi çok kalın olmayan neredeyse 2-3 cm kalınlığında parçalara kesin.
  7. Borcamı yağlayın, üstüne dilimleri yan yana dizin. Kalan tereyağını tatlıların üstüne gezidirin.
  8. 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  9. Kızaran tatlılar ilk sıcağını atınca soğuk şerbeti üzerinde gezdirin, 5-6 dakika sonra tatlı ılıkken ters yüz edin. Şerbetini çekince servis tabağına alın, üzerine ceviz serperek servis yapın.
Tarif için mutfak sırlarına teşekkürler.

Sağlıklı günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

0 yorum: