Trileçe

1/28/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments


İlgi alanlarım dahilinde yenilikleri, gelişmeleri takip etmeyi, araştırmayı ve uygulamayı çok seviyorum. 
Eğer çevren de senin ilgi alanlarını biliyor, gelişmelerle yeniliklerle ilgili sana birşeyler soruyorlarsa, bilmiyorum demek olmaz, tabi ki:)

Trileçe, magnolia, nutellalı mereng, oreolu puding bunlardan bazıları...

Trileçe, hafif sütlü, üzerine parlaklık veren ve esas cazibesini sağlayan karamel sosu ile servis edilen, bir Balkan tatlısı. Trileçe, üç sütlü anlamındadır. “3 süt” ten kasıt normal (taze) süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli (“kondense”) süt ve nihayet sıvısı azaltılmış (“evapore”) süttür. 


Trileçe Tarifi

Malzemeler

Trileçe Tatlısının Keki için

  • 1,5 çay bardağı  toz şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1 bardak un (su bardağı)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
  • 3 bardak soğuk süt (su bardağı)
  • Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker. (İlk tarifte 1 bardak olarak yapıyordum. Gelen yorumlara ve denemelerime göre şeker miktarını azalttım. Biraz fazla şekerli oluyordu)
  • 1 paket süt kreması (200 ml küçük paket)
Üzerine Karameli için
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı oda ısısında  tereyağ
  • 1 paket süt kreması (200 ml küçük paket)
Hazırlanışı

  1. Çırpma kabının içine yumurta ve şekeri koyup yumurta iyice beyazlayana kadar mikser yardımı ile karıştırın.
  2. Karıştırma kabınızın içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin.
  3. Bir tahta kaşık yardımı ile karıştırın.
  4. Derince bir tepsi veya borcamı tereyağ ile yağladıktan sonra karışımı dökün.
  5. 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar 45-50 dakika pişirin. Kekiniz pişerken sütlü şerbeti hazırlayın.
  6. Tüm şerbet malzemelerini geniş bir kâseye koyup mikser yardımı ile iyice köpürtene kadar çırpın.
  7. Köpüğün sütün üstüne çıkması gerekiyor. (10-12 dakika kadar sürecektir.) Kabınızın içindeki köpük çok gözükecek ama merak etmeyin kek hepsini emiyor.
  8. Şimdide karamel sosu hazırlayın.
  9. Şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte  esmerleşene kadar ateşte bırakın ama yakmayın. Kendi kendine karamelize olmasını bekleyin.
  10. Şekerin rengi koyulaşınca içine tereyağını koyun. Bir kaşık yardımı ile bir yandan karıştırın.
  11. Süt kremasını ekleyip karıştırın. Bu aşamada hızlı olmalısınız. Krema kesilmesin.
  12. Kek ılıkken üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açın. (Çatalla da açabilirsiniz.) Kekin üstü delik delik olsun ki şerbet her yere yayılsın. Daha sonra kekinizi dilimlere ayırın.
  13. Soğuk köpüklü şerbeti azar azar yayarak dökün. Şerbeti çekmesi ve soğuması için dolapta beklemeye bırakın.
  14. Tatlı 1-2 saat dolapta soğuduktan sonra, hazırladığınız karameli üzerine dökün.
  15. Servis vaktine uzun süre varsa karameli de buzdolabında saklayabilirsiniz. 
Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

Önerilen Tarifler

0 yorum: