Keşli Cevizli Mi Yoksa Bolonez Soslu Mu...

2/17/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments



Damak tadınıza hitap edeceğini düşündüğüm  enfes iki adet makarna sosu paylaşacağım sizlerle.

Bir tanesi  neredeyse hepimiz tarafından bilinen bolonez sos, Derin'in değişiyle bildiğimiz kıymalı makarna sosu :)  Hele babasının elinden olursa daha da bir lezzetli oluyormuş. O yüzden bizdeki adı baba sosu...

Bir diğeri ise bizim oraların lezzeti keşli cevizli sos. Sosların tarifine geçmeden küçücük mini minnacık, keş peyniri nedir  Derinli Tatlar keş peynirini nerelerde kullanıyor, ile ilgili  bilgi paylaşacağım.

"Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir.
Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında (taş) suyun atılımı tamamanır. Daha sonra elle şekil verilir.
Bolu ve civarındaki şekli "sabun kalıbı" formatındadır. Yine bu yörede "katık keşi" adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir.
Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu'nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde "kurut" adı da verilmektedir. "

Tavşankanı bir çay fırından yeni çıkmış mis gibi kokan simit ve yanında keş. Siz hiç bu muhteşem üçlüyü denediniz mi? Bence ilk fırsatta denemelisiniz :)

Keş peynirini omlet, mücver yaparken de kullanabilirsiniz. Eğer  kullanacaksanız tuz miktarına dikkat etmenizi tavsiye ederim.




Malzemeler

Makarna İçin;


  • 1/2 paket spagetti makarna
  • 2 litre su
  • Tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı 

Bolonez Sos İçin;

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet küçük rendelenmiş havuç
  • 1 adet orta boy domates
  • 1/2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz

Keşli Cevizli Sos İçin:

  • 1 çay bardağı iri parçalara ayrılmış keş peyniri
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

  1. Makarnayı biraz tuz ve zeytinyağı  eklediğiniz suda haşlayın ve süzün. (Keşli cevizli makarna yaparken makarnayı süzmüyorum. 2 litre değilde 1,5 litre su koyup çekene kadar haşlıyorum. Vitamini kaçmasın diye.)
  2. Süzdüğünüz makarnayı tekrar tencereye alın ve üzerine tereyağını koyun.
  3. Tencerenin kapağını kapatın ve makarnanın sıcaklığı ile tereyağının erimesini sağlayın.
  4. Bir sos tenceresine bolonez sosu hazırlamak için; ince ince kesilmiş kuru soğanı, sarımsağı ve zeytinyağını ekleyin. 
  5. 1-2 dakika soteledikten sonra kıymayı ve  kekiği ekleyin.
  6. Kıyma suyunu çektikten sonra domates, salça ve rendelenmiş havuçları da ekleyerek 10 dakika kısık ateşte pişirin. (1 çay bardağı süzdüğünüz makarna suyundan ekleyebilirsiniz. Biz öyle yapıyoruz daha bir lezzetli oluyor sanki...)
  7. Ateşi yükselterek, sosun suyunu çekmesini sağlayın. 
  8. Bolonez Sosunuz hazır.
  9. Diğer bir sos tenceresinde keşli cevizli sosumuzu hazırlamak için; tereyağı, keş peynirini kavurun.
  10. Kavrulan bu ikiliye cevizleri de ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun. Cevizleri sonra eklememizin sebebi çok kararmamaları için.
  11. Keşli Cevizli Sosunuz da hazır.
  12. Haşladığınız makarnayı servis tabaklarına paylaştırın ve üzerine tercihinize göre sos dökerek servis yapın.
Derin arkadaşları ile makarna partisi yapmak istedi. Derinli Tatlarda isteğe göre sosları yaptı :) 


Sağlıkla, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.


Önerilen Tarifler

0 yorum: