Humus

4/16/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments



Sodyum, potasyum açısından zengin; tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, pul biber, zeytinyağı ve nohuttan yapılan, Orta Doğu Mutfağından dünyaya yayılmış bir mezedir, Humus.

Humusa; Orta Doğu' da pide, domates, biber yanında kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı atıştırmalık, Avrupa ve Amerika' da cipslerin yanında dip sos olarak sofralar da rastlamanız mümkün. Bir de sıklıkla bizim soframız da :)

Baba tarafından Antalyalı olduğum için midir yoksa nohutu çok sevdiğimden midir bilmem ama bizim evde hiç eksik olmaz, nohut. Pilava, çorbaya, mezeye, salataya kadar mutfağımızda birçok şekilde yerini alır.

Tahin...
Özel olarak memleketten geliyor. Çifte kavrulmuşu  ayrı normali ayrı... Annemler sağolsun bu konudaki sponsorlarımız. Akdeniz Tahin çifte kavrulmuş tahinini özellikle tavsiye ediyorum. Dip sos, humus, tahin-pekmez gibi yiyeceklerin lezzetine lezzet katıyor.





Humus Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 çorba kaşığı çifte kavrulmuş tahin (yoksa normal tahin)
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı acı toz biber
  • 4 çorba kaşığı süt
  • Tuz
Üzeri için
  • 1 tatlı kaşığı küçük küçük bölünmüş tereyağı
  • 2 dilim ufak ufak koparılmış pastırma ya da füme et
  • 1,5 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
Hazırlanışı
  1. Tüm malzemeleri blender içerisine ekleyin.
  2. Homojen bir karış oluşana kadar blender ile ezin. Blenderdan geçirdiğimiz için nohutların kabuklarını çıkarmanıza gerek yok.
  3. Servis edeceğiniz toprak kase içerisine koyun.
  4. Üzerine pastırma ve dolmalık fıstıkları yerleştirin.
  5. Küçük küçük tereyağını koyun.
  6. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pastırmalar pişene dolmalık fıstıklar kızarana kadar pişirin. 
  7. Sıcak servis yapın.
Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

Önerilen Tarifler

0 yorum: