atıştırmalık,

Maş Fasulyeli Dip Sos

4/16/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar


Kimi zaman Güney'in kızı kimi zaman Kuzey' in...

Hem Kuzey'in lezzetleri, hem Güney'in. Hele bir de gezmeyi, yemeyi, içmeyi seviyorsanız, değmeyin keyfinize. Birçok yöresel lezzeti öğrenmek, tatmak, denemek ve sunmak gibi büyük bir coşku olamaz.

Maş Fasulyesi, yöresel bizim oraların tabiri ile cin börülcesi... B vitamini açısından zengin, protein deposu bu minicik yeşil fasulye lifli yapısı ile bağırsakların da dostudur. Kalp sağlığı için de faydası olduğu bilinirken, yaşlılığı da geciktirdiği söylenmektedir.

Kendisi küçük faydaları büyük cin gibi olan Maş Fasulyesi de bizim mutfağın 
vazgeçilmezlerindendir. Çorbalar da, salatalar da hem ren renk hem lezzet oluyor. 

Karamelize kırmızı soğanla çeşnilendirilmiş maş fasulyeli dip sos bu güzel lezzetlerden sadece bir tanesi...

Tarif için sevgili Gamze Bursa' ya teşekkürler.  



Maş Fasulyeli Dip Sos Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
  • 2 çorba kaşığı çifte kavrulmuş tahin ( yoksa normal tahin)
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 3 çorba zeytinyağı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz 
Üzeri için
  • 1 büyük ay şeklinde doğranmış kırmızı soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı balzemik sirke
  • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Hazırlanışı
  1. Tüm malzemeleri blender içerisine ekleyin.
  2. Homojen bir karışım elde edene kadar ezin.
  3. Servis yapacağınız tabağa alın.
  4. Üzeri için; kırmızı soğan ve zeytinyağını bir tavaya alın.
  5. Yüksek ateşte karıştırarak 2-3 dakika pişirin.
  6.  Şekerin serpin, 1 dakika sonra balzemik sirkeyi ekleyin.
  7. Soğanlar pişince ocağın altını kapatın.
  8. Dolmalık fıstıkları kısık ateşte küçük bir tavada sürekli karıştırarak pembeleştirin.
  9. Servis tabağına aldığınız dip sos üzerine önce soğanları sonra da dolmalık fıstıkları yerleştirin.
Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

0 yorum: