tatlılar,

Zeytinyağlı Isırgan Otu

2/29/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar



Ne kadar dikkat edersen et ucundan kıyısından ısırırdı, mutlaka. Az canımı yakmamıştı, az kabartıp çılgınca kaşındırmamıştı çocukluğumda…
 Sen misin beni ısıran ben de seni yerim o zaman...
Neden mi bahsediyorum, tabi ki Isırgan Otu. Her sene tam da bu zamanlar tazecik, körpecik çıkar doğada. Ben de yılda en az bir kere de olsa mutlaka pişiririm.  Çorbası, yemeği, böreği, tohumu derken ısırmalarının öcünü alıyorum.
Faydaları saymakla bitmeyen bu ısırgan mucizevi bitki hakkında bir iki satır bir şeyler yazmadan, tarifime geçemeyeceğim.

Isırgan otu, mayıs ekim aylarında çiçek açan, 20-60 cm. boyunda, harabeler, duvar dipleri ve yol kenarlarında bulunan, yaprakları deriye değdiğinde şiddetli kızarma ve kaşıntıya yol açan bir bitkidir. Kökleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sökülür, yaprakları mayıs ve temmuz aylarında, tohumları ise temmuz ve ağustos aylarında toplanarak kurutulur. Yaprak, kök ve tohumların farklı etken maddeler bulundurması sebebiyle farklı hastalıklara karşı kullanılırlar. Büyük otlarının boyu bazen 1 metreyi geçebilir.
Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?
Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan bu şifalı bitki; alyuvar yapımını arttırır. Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili olur. Faydaları arasında romatizmaya iyi gelmesi, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi sayılabilir. Yaprak çayının başlıca özellikleri olarak, idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici nitelikleri sıralanabilir. Gut hastalığı tedavisinde kullanılması, yüksek tansiyona ve eklem hastalıklarına iyi gelmesinin yanında idrar yolları iltihaplarına karşı kullanılması da faydaları arasında sayılabilir.
Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklara ve öksürük, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı fayda sağlayanısırgan otu, eklem ağrılarına karşı da kullanılabilir. Eklem ağrıları için otunun banyoları tavsiye edilir. İdrar söktürücü ve ödem atıcı özellikleri nedeniyle de böbrek ve kalp rahatsızlıklarına karşı da kullanılır. Demir eksikliğinin giderilmesi, prostat büyümesi, safra kesesi ve böbrek taşlarının düşürülmesi gibi rahatsızlıklara fayda sağlar. Loğusalık döneminde günde 2 fincan ısırgan çayı içmek yararlıdır.



Zeytinyağlı Isırgan Otu Tarifi

Malzemeler

  •          1 kilo ısırgan otu
  •          1 orta boy kuru soğan
  •         2-3 diş sarımsak ya da 2 adet taze sarımsak
  •          1 kahve fincanı pilavlık bulgur
  •          1 su bardağı Meksika fasulyesi ya da  haşlanmış barbunya
  •          2 yemek kaşığı zeytinyağı
  •          1 su bardağı su
  •          Tuz, kırmızı acı pul biber








Hazırlanışı
  1. Zeytinyağı ile yemeklik doğradığınız soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
  2. Yıkayıp, süzdüğünüz ısırganları üzerine koyup bir süre daha kavurun.
  3. Suyu ve bulguru da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve kaynatın.
  4. Kaynamaya başlayınca tuz ekleyin ve kısık ateşte pişirin.
  5. Haşlanmış fasulye be pul biberi de ekleyin ve 1-2 dakika daha pişirin.
  6. Ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Damak tadınıza göre yoğurt ile de servis yapabilirsiniz.



DerinliTatlar Önerisi; Isırgan Otu dalında koptuktan sonra ısırma özelliğini kaybeder.  Ama yine de ayıklarken ve yıkarken eldiven giymeyi unutmayın. Yıkarken ve sirkeli su da bekletirken dibe çöken tohumları atmayın. Kurutup bala karıştırıp yiyebilirsiniz. Özellikle astım, öksürük gibi rahatsızlıklar için çok faydalıdır.

Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet, şifa olsun…



0 yorum: