Çorbalar,

Domates Çorbası

2/12/2021 DerinliTatlar 0 Yorumlar

 



D O M A T E S   Ç O R B A S I

Sanırım yaz çorbalarından en çok sevdiğim diyebilirim. Soğuk ya da sıcak hiç farketmez, yazın o lezzetli domatesleriyle yapılan nefis bir domates çorbasına, asla hayır diyemem.

Basit gibi gözükür ama kıvamını tutturmak, lezzetini ayarlamak oldukça özen ister. Geçenlerde, severek takip ettiğim Çiseren’ nin hikayelerinde görmüştüm ve o gün bugündür yapacağım, aklıma yazmıştım. Annemin yazın hazırladığı domates konservelerim, @mia ilik suyu ve Çiseren’nin tarifiyle;  o kadar güzel o kadar lezzetli tam kıvamında bir çorba oldu ki, şiddetle tavsiye ederim.

Kendisinin de izniyle, tarifini,  sizinle paylaşıyorum.

MALZEMELER

2 adet iri piyazlık doğranmış kırmızı kuru soğan

1 lt yazdan hazırlanmış domates konservesi

2 çorba kaşığı domates salçası

1 iri diş sarımsak

1 lt su (1 su bardağı ilik suyu + 750 ml su)

400 ml süt

1,5 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı Muskat rendesi

Karabiber

Tuz

Zeytinyağ

HAZIRLANIŞI

Biraz zeytinyağı ile üzerine toz şeker eklenmiş kırmızı soğanları güzelce karamelize olana kadar orta ısıda kavurun. Karamelize olan soğanların üzerine domates konservesi ve salçayı ekleyip, domatesler suyunu çekip renk değiştirene kadar önce yüksek ısı da fokurdadıktan sonra düşük ısıda pişirin. Pişen domatesli karışımın üzerine ilk suyu-su karışımını, sarımsakları ekleyin ve yavaş yavaş kaynaması için ısıyı yükseltin. Bu arada ayrı bir sos tenceresinde tereyağı ile unu, unun kokuşu çıkana kadar kavurun ve ocaktan alın. Domatesli karışım su ile birlikte kaynayınca, unlu karışım üzerine, hem hamurlaşmayı önlemek hem de ısılarını eşitlemek için,  kepçe ile azar azar sudan ekleyin ve karıştın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra unlu olan sos tenceresindeki karışımı çorba tenceresine karıştırarak ekleyin. Sütü de de ekledikten sonra 2-3 dk daha kaynatıp, ocağı kapatın. Çorbanız hazır, şifası bol olsun.

Reels videosu olarak da adımları çektim, oradan da bakabilirsiniz. İlk videolar acemice…

Tarif için @ciseren_vesaire   teşekkürler. Orijinal tarife https://www.ciserenvesaire.com/ciserenin-domates-corbasi/ adresinden ulaşabilirsiniz. Kendisi ile bir etkinlikte yüz yüze karşılaşma ve tanışma fırsatım oldu. Sonrasında da telefon ile sosyal medya üzerinden görüşüyoruz. Samimiyeti ve içtenliğiyle kalbimde değerli bir yeri var. Yakışıklı bir neşe palamuduna sahip olduğu için özellikle küçük çocuğu olanların takip etmesini öneriyorum.


                                     


0 yorum: