tatlılar,
Lahanagiller familyasından ,küçük yeşil yumrular halinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebzedir, brokoli.
Birçok faydası olan Brokoli hakkında paylaşacağım bilgiler sonrasında hemen sizlerle dip sos tarifimi paylaşacağım.
Brokoli..
"Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
Hardallı Sarımsaklı Dip Sos Tarifi
Hardallı Sarımsaklı Dip Sos ve Brokoli
Lahanagiller familyasından ,küçük yeşil yumrular halinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebzedir, brokoli.
Birçok faydası olan Brokoli hakkında paylaşacağım bilgiler sonrasında hemen sizlerle dip sos tarifimi paylaşacağım.
Brokoli..
"Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.
Brokoli mesane kanseri tümörünün şekline çok benzer ve mesane kanserini önleyici ve tedavidi edici bir sebzedir..
brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak yada salata olarak alınmalı..etin kansere neden olabilecek zararını brokoli yok eder..
brokoli haşlarken biraz limon sıkarsanız kokusunu alır..
BESİN DEĞERLERİ
brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak yada salata olarak alınmalı..etin kansere neden olabilecek zararını brokoli yok eder..
brokoli haşlarken biraz limon sıkarsanız kokusunu alır..
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6 mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten...
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki değerlerden görüleceği gibi brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden biridir. Bunun yanı sıra;
o Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur.
o Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
o Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.
Bütün bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, brokolinin diyetimize konularak öncelikle yenilmesi öğütlenmektedir.
Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir."
Çocuklar pek sevmez genelde ama biz de biraz ters. Bütün kışı bıkmadan usanmadan karnabahar, ıspanak, kapuska, brokoli yiyerek geçiriyoruz...
Hardallı Sarımsaklı Dip Sos Tarifi
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı hardal
- 1 yemek kaşığı taneli hardal
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 diş dövülmüş sarımsak
- 1,5-2 tatlı kaşığı bal
- tuz
Brokoli İçin:
- Brokoli
Hazırlanışı
- Ayıklayıp yıkadığınız brokolileri düdüklü tencereye koyun.
- 5 dakikaya ayarlayın ve buharda haşlayın.
- Ayrı bir kapta buzlu su hazırlayın.
- Brokolileri, canlı yeşil rengini kaybetmemeleri için haşlanır haşlanmaz soğuk suyun içerisine koyun.
- Süzün ve saklayacağınız kaba koyun.
- Dip sos için tüm malzemeyi bir kaba koyun ve iyice karıştırın.
- Dip sos hazır :)
* Balık ve et yemeklerinizde de keyifle kullanabileceğiniz bir sos... Şiddetle tavsiye ediyorum. Hardalı çok sevdiğimden midir, nedir bilmiyorum ama benim favori sosumdur.
* Sarımsak, limon, zeytinyağı ve tuz ile hazırlayacağınız klasik sosla da brokolinin lezzetini arttırabilirsiniz.
Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.
Hardala ben de bayılırım, bu sosu deneyeyim mutlaka :) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler, Özge' cim. Balık yemeklerine de çok yakışıyor. Sevgilerimle...
Sil