Balkabağı Tatlısı

1/21/2016 Çiğdem ÖZERK ONAY 0 Comments

Kış aylarının vazgeçilmez tatlısı...

Çocukluğumdan beri kış aylarında mutfağımızdan eksik olmayan tatlardandır,  Balkabağı tatlısı.
Annem, rahmetli anneannem yaparlar, yenir ve sonrasında kalan şerbet ile irmik helvası ya da un helvası kavururlardı.

Anneannem birde şerbetli balkabağı böreği yapardı. Bizim yörenin mutfağının meşhur lezzetlerinden bir tanesidir. Şerbetli balkabağı böreği, cevizli gömeç, uğmaç çorbası... Ben de el almışım büyüklerimden eski tatlarımızı unutmuyor, hatta yaparak unutturmuyorum.

Doğduğum, büyüdüğüm, uzun yıllar da iş dolayısıyla Zonguldak ve Ereğli'de yaşadım. Şimdilerde ise her görevli Ereğli'ye gittiğimde kabak cenneti Düzce' den geçerken 1 büyük kabağı bagajıma koymadan geçemiyorum.

Balkabağı, içerisinde A vitamini, beta-karoten, demir, potasyum, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum bulunan zengin bir meyvedir. Özellikle çocuklar için çok faydalıdır.




Balkabağı Tatlısı Tarifi

Malzemeler
  • 1 kg soyulmuş balkabağı
  • 2 su bardağı toz şeker (400 gr)
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 2-3 tane karanfil
  • Üzerine koymak için kaymak, iri çekilmiş ceviz
Hazırlanışı
  1. Soyulmuş balkabağınızı 3-4 cm aralıklarla dilimleyin. (Pazardan hazır dilimlenmiş de alabilirsiniz. )
  2. Geniş bir çelik tencereye dilimlediğiniz balkabaklarını  dizin ve üzerini kapatacak şekilde  2 su bardağı şekeri ekleyin. (Balkabağı dilimleri tek kat olarak sığmazsa, şekeri kat aralarına paylaştırarak ekleyin.)
  3. Tencerenizin kapağını kapatın ve  en az 4-5 saat şeker eriyip kabak sulanması için oda sıcaklığında bırakın. 
  4. Tencerenin içerisine tane karanfilleri de ekleyerek, orta ateşli ocak üzerinde kaynayana kadar tutun.
  5. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Kısık ateşte iyice yumuşayıp, şurubu hafifçe koyulaşana kadar 1 saate yakın  pişirin.
  6. Yumuşamaya başladıktan 5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı pekmezi balkabaklarının  üzerine gezdirerek ekleyin.
  7. Pişen tatlınızı ocağın üzerinden alarak, soğumaya bırakın.
DerinliTatlar Servis Önerisi; Servis ederken tatlınızın üzerine kaymak ve iri çekilmiş ceviz koyduktan sonra tatlının şerbetinden gezdirirseniz yiyenler tadına doyamıyacaktır.

Sağlıklı, mutlu günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun...

Önerilen Tarifler

0 yorum: