evyapımı,

DerinliTatlar Tereyağı

2/05/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar



Taze, mutlu inek sütüyle büyüyen şanslı çocuklardandık biz. Her hafta sütçümüz sütü getirir, kaynatılır, kaymağı kahvaltı sofralarını zenginleştirirken, kalanı ile de yoğurt mayalanırdı.

Kimi zaman da muhallebi, sütlaç.. Hele evde 1-2 günlük kek varsa taze sütten yapılmış enfes bir supangle yapılırdı...

Ocakta kaynağan sütün, yapılan muhallebinin, yemeğin eve yayılan o  büyülü kokusu... Okuldan eve geldiğinde evin her köşesini saran o mis gibi kurabiye kokusu yanında sıcak bir süt... Hangi çocuk hayır diyebilir ki...

Ne güzel bir histir, insanı  mutlu huzurlu güvende sıcacık  hissettiren...

Tereyağını nasıl yaptığımı anlatacaktım, eskilerin büyüsüne kapılıp gittim gene :) Çocukluğumda yaşadıklarımı birbir hatta birazda üzerine ekleyerek yaşamaya ben de kızıma yaşatmaya özen gösteriyorum. 

Tıpkı eskilerdeki gibi bizim sütçümüz de her hafta sütümüzü getiriyor. Sütü ocağın üzerine alıp kaynattıktan sonra altını kısıp, daha çok kaymak toplaması için, 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam ediyorum. Altını kapatıp oda sıcaklığına geldiği zaman içerisinde süt olan tencereyi buzdolabına koyup 1 gece bekletiyorum. Böylece sütün kaymağı iyice toplanmış oluyor.

Sütün her damlası her hali  çok önemli DerinliTatlar için. Yoğurt mayalayacağız, kefir, lor peyniri yapacağız  biraz da sütlü tatlıya ayıracağız... Bunlarla da kalmayıp kaymağını toplayıp tereyağ yapacağız.

Sütü kaynatırken neden bu kadar ince eleyip sık dokuduğumuzu paylaşmamızın sebebi belli oldu sanırım  :)

"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Atalarımız boşuna dememişler. Evde tereyağı yapmanın da kişiye göre değişen yöntemleri var. Biz DerinliTatlar olarak sizinle yayık usulü yaptığımız tereyağımızın tarifi paylaşacağız. Biraz kollarımız ağrıyacak, baştan söyleyeyim :)




DerinliTatlar Tereyağı Tarifi

Malzemeler


  • Taze süt kaymağı
  • Kavanozun yarısı kadar soğuk su (buz da ekleyebilirsiniz)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • Cam kavanoz 
Hazırlanışı

  1. Süt kaymağı ve soğuk suyu cam kavanoza koyun.
  2. Kavanozun kapağını kapatın ve aşağı yukarı sürekli sallayın.
  3. Kavanoz içerisindeki karışımın soğuk kalması gerekir, Elinizin ısısından ısınacağı için kavanozun kapağını açarak içerisine 1-3 parça buz koyun.
  4. Su ile kaymak önce pütürlü bir hale gelecek sonra tam herşeyden vazgeçip olmuyor olmuyor dediğiniz anda kaymak toplanmaya başlayacaktır.
  5. Kaymak iyice toplanıp, bulanık su gözükene kadar kavanozu sallamaya devam edin.
  6. Kavanozun kapağını açıp bulanık suyu süzün ve yeniden soğuk su ekleyerek kavanozu sallayın.
  7. Bu işlemi berrak su elde edene kadar yapın.
  8. Daha dayanıklı olması için içine tuz koyun ve bir kez daha su ile birlikte çalkalayın.
  9. Sonra yapmış olduğunuz tereyağınızı, saklayacağınız kap içerisine alın.
  10. Bir kaşık yardımıyla üzerine bastırarak ezin, yapmış olduğunuz tereyağının içinde kalan suyu çıkartın.
  11. Tereyağınız , hazır. Buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tereyağı hakkında kısa ve öz bir bilgi paylaşmak istiyorum sizlerle; "Tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve protein açısından zengindir. Pek çok yağda protein oranı sıfırdır. Bu da tereyağını diğerlerinden ayıran başlıca özelliklerinden birisidir. Kalsiyum, fosfor ve demir içerir. Hayvanın beslenme şekline göre rengi sarı veya beyaz olabilir. İnek, koyun ve keçinin sütünden elde edilir. Kendine has bir kokusu ve eşsiz bir lezzeti vardır. Doymuş yağdır ama nerdeyse oda sıcaklığında bile eriyebilen bir yapıya sahiptir. Hepsinden önemlisi doğal bir besindir. Özellikle kahvaltıda çiğ olarak tüketildiği zaman sindirimi çok daha kolaydır. "
Özellikle çocuklarımızın D vitamini açısından her gün bir dilim tereyağlı ekmek yemesi gerekmektedir.

Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

0 yorum: