Ana Yemekler,

Fırında Hardallı Tavuk

4/19/2016 DerinliTatlar 2 Yorumlar


Mutlu olmalı, mutsuz olmamalı, yenmeli yenmemeli, antibiyotikli ya da değil. Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu, gibi birşey...

Evet, tavuktan bahsediyorum. Eskiler de misafirden misafire eve giren tavuk şimdiler de korku içinde yenir oldu. Biz çocukken, bir tavuk alınır, hemen tütsülenir, temizlenir, haşlanır, fırına verilir, suyuna çorba pilav yapılırdı. Katılıyorum eski tadı yok, ama seviyoruz da!!!

Değişik bir psikoloji, tarifi zor. Mutlu tavuk görmeye dayanamıyorum, hemen kesip yiyesim geliyor, nasıl yani? Mutlu olması çok önemli, serbest dolaşan mutlu :)

Köyden istiyoruz, organik yazanlara güvenmeye çalışarak arada sırada alıyoruz. Siz de karar verir de alırsanız ya da amannnn biz zaten hep alıyoruz diyorsanız, işte size harika bir tarif...



Fırında Hardallı Tavuk Tarifi
Malzemeler

  • 5' li bir paket kemikli piliç but
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak(2 dişi ezilmiş)
  • 1 orta boy havuç
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı hardal
  • 1/4 su bardağı balzamik sirke
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı tavuk suyu
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • 1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz 
Hazırlanışı
  1. Piliç butlarını kemiklerinden ayırın ve kemikleri ayrı bir tencereye koyun.
  2. Tencerenin içerisine kuru soğan, 2 diş sarımsak, defne yaprağı, karabiber,havuç ve üzerlerini 2 parmak geçecek şekilde su ile doldurun.
  3. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 20 dakika pişirin.
  4. Soğuyunca süzün.
  5. Ayrı bir kapta; balzamik sirke, hardal, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve ezilmiş 2 diş sarımsağı iyice karıştırın.
  6. Kemikleri çıkarılmış tavukları yayvan bir  kaba yerleştirin ve üzerine hazırladığınız sosu dökün.
  7. 3-4 saat arada alt üst yaparak buzdolabında bekletin.
  8. Fırını 180 dereceye ısıtın.
  9. Fırın kabına sosladığınız tavukları yerleştirin.
  10. Üzerine küçük küçük tereyağını koyun ve fırında 50 dakika pişirin.
  11. Nar gibi kızarmış tavukları servis tabağına alın.
  12. Fırın kabında kalan sosa 1 çay bardağı tavuk suyu ve yarım bardak sıcak su ilave ederek tavukların üzerine dökün.
  13. Maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Sağlıklı, güzel günlerde yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Merhaba , acaba tavuğu haşladığımız suyu buzluğa koyup daha sonra çorbalarımızda kullansak olur mu ? Güzel tarif İçin teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, olur. Ben de tam da dediğiniz gibi yapıyorum. Böylece kaynamaya suyu da değerlenmiş oluyor. Ben teşekkür ederim. Çok çok geç gördüğüm için yorumunuzu çok özür dilerim. Kusura bakmayın, affınıza sığınıyorum. Sevgilerimle.

      Sil