Reçeller

Bir Üzüm Reçeli Hikayesi...

9/29/2016 DerinliTatlar 2 Yorumlar

Geçmişi anarken yeniden Derinlitatlar mutfağında bizlerle buluşan bir lezzet, üzüm reçeli...


İş yerinde öğle arası yenen yemek sonrası baldan tatlı sohbetlerimiz eşliğinde öğlen yürüyüşlerimiz... Konu konuyu açar, eskiler yeniler, gündem derken bir saat nasıl geçer anlamayız. Gün gelir dertleşir, gün gelir elimizde kahvelerimiz kahkahalarla geçtiğimiz sokakları şenlendiririz. Geçmişi yad ederek yürüdüğümüz bir öğlen;  eski yemekler damaklarda izi kalmış geçmişten kalan lezzetler  derken, üzüm reçeli ile tatlandı sohbetimiz...

Rahmetli anneannem diye başlayan güzel bir cümlenin peşi sıra geldi üzüm reçelinin o büyüleyici tarifi çocuk gözüyle akıllarda kaldığı kadar. Bir tekte o yaparmış, ailede; kendi suyuyla tıkır tıkır kaynatarak. Yıllar var ki yemedim, bir yerde de satıldığını görmedim, görsem de yesem de aynı lezzeti bulabilir miyim bilemiyorum diye konuşurken bir öğleni daha geride bıraktık.

Sohbet belki geri de kalmıştı ama benim hafızam da sizlerle paylaşacağım, daha önce birkaç kez denediğim yeniden anısıyla tatlandırarak yapacağım üzüm reçeli doğmuştu.

Meşhur etli, ballı, çekirdeksiz Sultani üzümü ve azıcık şeker ile harika bir reçel...

Üzüm Reçeli Tarifi

Malzemeler
  • 1 su bardağı tanelenmiş çekirdeksiz üzüm
  • 1/2 su bardağı tozşeker (damak tadınıza göre şeker miktarını arttırabilirsiniz. 1 su bardağı üzüm için 1 su bardağı toz şeker)
  • 2 adet yıldız anason ya da 1 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı

  1. Üzümleri yıkayın ve bir tencereye koyun.
  2. Diğer malzemeleri de tencereye ekleyin ve 30 dakika kısık ateşte kaynatın. Ara sıra hafifçe karıştırın. Çok karıştırırsanız taneler ezilir, bu yüzden nazikçe ve az karıştırmalısınız.
  3. Limon suyunu da ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.
  4. Yaklaşık 35 dakika içerisinde reçeliniz hazır. 
Reçelinizi sıcak sıcak kavanozlara paylaştırıp, kavanoz kaplarını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bu işlemden sonra reçelinizi oda sıcaklığında istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
Ya da;
İyice soğuduktan sonra kavanozlara paylaştırabilir, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Reçel ölçüsünü aynı oranlarda artırarak, yapabilirsiniz.

Sağlıklı, güzel günlerde, keyifle yemeniz dileklerimle...
Afiyet olsun.



2 yorum:

  1. Nefis bir fotoğraf olmuş. Üzüm reçeli de bir harika. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, yazlığın ve yazın ruhunu hissettirmeye çalışmıştım :) Üzüm reçeli ise gerçekten harika oluyor, üzümün tadına göre şeker miktarı azaltılabilir... Sevgilerimle, çok öpüyorum.

      Sil