evyapımı,

Bahar gibi...

11/20/2017 DerinliTatlar 0 Yorumlar


18 Kasım 2006, günlerden Cumartesi, doğuma daha 5 haftam var diye rahat rahat geziniyordum. Gece gündüz kıpır kıpır hiç durmayan, durduğu zamanlarda hıçkırıklarıyla ben buradayım diyen içimdeki küçük hanım bu rahatlığımı fazla bulmuş olmalı ki akşam üstü beş çayına gelir gibi bir anda çıka  geldi. Aceleci, sabırsız ama kararlı... Sanki bir an önce hayatı yaşamalı, planladığı gibi hakkını vermeliydi, hayatın.

Yıllar birbirini kovaladı; yedi yemedi, uyudu uyumadı, yürüdü yürümedi, konuştu hiç susmadı, okudu durduramadık derken  bir de baktım ki sağlıkla, keyifle 11 yıl geride kalmış. Gene aceleci, gene sabırsız ama gene ne pahasına olursa olsun kararlı...

Anlayacağınız 11 yıldır her Kasım ayı geldiğinde tatlı bir telaş kaplıyor içimizi, şükrederek. Bu sene nasıl olsun, nasıl yapalım, kafalar da çılgın fikirler, sürprizler...
İtiraf ediyorum ilk seneler ben telaş yapıyor, eşimi de telaşlandırıyordum, ama  Derin büyüdükçe görevi devraldı. Beklenen son :) Güzel de oldu, sağolsun düşünüyor, araştırıyor, buluyor, biz de uygun olduğu şekilde yapıyoruz. Araya küçük sürprizler katarak.

Yoğun araştırmalar sonucu bir karara vardığımız pasta görseli üzerinden yola çıkarak yaptığımız bu sene ki doğum günü pastamızı, sizinle de paylaşmak istedim.
Aramızda kalsın, harika oldu...

Pasta keki için;
Malzemeler

  • 4 su bardağı sade kek un(Evde kekun tarifi için sevgili @pinardesserts ın bloğunu ziyaret edebilirsiniz.)
  • 2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 225 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 su brd.(400gr) toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 2 su bardağı buttermilk (500 ml sütün içine 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin 10 dk. bekletin süzerek elde ettimiz su, buttermilk)

Hazırlanışı

  1. Un, kabartma tozu, kabartma tozu ve tuzu birlikte karıştırın.
  2. Stand mikseriniz yardımıyla tereyağı ve şekeri birlikte 3 dakika boyunca krema kıvamına gelene kadar karıştırın.
  3. Karışıma tek seferde yumurtaları ve vanilyayı ekleyin.Yüksek devirde iyice karıştırın.
  4. Un karışımının yarısını ve 1 su bardağıbuttermilk ekleyerek, spatula yardımıyla güzelce karıştırın.
  5. Kalan un karışımını ve buttermilk ekleyerek homojen bir karışım elde edene kadar hafifçe karıştırın.
  6. Hazırlanan kek hamurunu  22 cm' lik 3 adet kek kalıbına bölün.
  7. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin, yaklaşık 30-35 dakika yapın. Birkaç dakika serin keklerin soğumasını bekleyin ve sonra tamamen soğumak için bir tel rafa çıkarın.
  8. Kekleri bir gece önceden yapıp buzdolabında saklarsanız, pastanızın montaj aşamaında rahat şekil vermenizi sağlar.

Kek tarifi (@whatsgabycookin ) whatsgabycooking.com sitesinden uyarlanmıştır.


Beyaz Çikolata, Krem Şanti ve Bailey's li Pasta Kreması
Malzemeler

  • 1 kutu krem şanti (içerisinde 2 paket olmalı)     
  • 100 gr beyaz çikolata (benmari usulü eritilip oda sıcaklığına getirilmiş)
  • 2 çorba kaşığı Bailey's 
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya

Hazırlanışı

  1. Stand mikseriniz ile 2 paket toz krem şantiyi 100 ml. soğuk süt ile yüksek devirde iyice çırpın.
  2. İçerisine benmari usulü eritip oda sıcaklığına getirdiğiniz beyaz çikolatayı, Bailey's, pudra şekeri ve vanilyayı da ekleyerek çırpmaya devam edin.
  3. 2-3 dakika çırptıktan sonra pastamızın kreması hazır.


Bailey' s li Swiss Butter Cream Krema 
Malzemeler

  • 4 adet orta boy yumurta akı
  • 150 gr toz şeker
  • 340 gr oda sıcaklığında küp küp kesilmiş tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı Bailey's 

Hazırlanışı

  1. Cam derin bir kasede yumurta aklarını güzelce çırpın.
  2. İçerisine toz şekeri ekleyin ve benmari usulü yüksek devirde, şeker eriyene kadar, çırpın.
  3. Ocağın üzerinden alın ve 3'er 3'er tereyağlarını ekleyerek, çırpmaya devam edin.
  4. Vanilya ve Bailey's de koyarak 1-2 dk. daha karıştırın.
  5. Butter Cream Kremamız hazır.

**Kremanın bir kısmını ayırın ve 2-3 damla kırmızı gıda boyası damlatın. Aslında bu tarz katkıları hiç sevmem.
Bu tarif; ilgiyle ve büyük bir zevkle takip ettiğim sevgili Pınar Hanım'ın (@pinardesserts) www.pinarsdesserts.com sitesinden Swiss Butter Cream Krema tarifine Bailey's ekleyerek, uyarlandı.



Montaj

  1. Pastayı koyacağınız servis tabağının altına kekin kaymaması için krema sürün.
  2. İlk kat keki koyun ve üzerine içi için hazırladığınız krem şantili kremadan sürün. İkinci katman kekin kaymaması eğimli olmaması için  kremayı düzgün sürmeye özen gösterin.
  3. Diğer kek katmanı için de aynı işlemi yapın.
  4. 3. katı koyduktan sonra dışı için hazırladığınız Swiss Butter Cream kremayı  pastanın her tarafına sürün.
  5. Kırmızı gıda boyası kuulanarak hazırladığımız krema ile aşağıdan yukarı doğru sürerek süsleme yapın.
  6. 50 gr beyaz çikolata ve 50 gr krema yı benmari usulü eriterek ganache hazırlayın. Pastanın üst kısmını hazırladığınız beyaz çikolatalı ganache ile kaplayın. Pastanın yanlarından hafifçe akıtarak şekil verin.
  7. Evde hazırladığınız değişik renkteki bezeler ve doğal mevsim çiçekleri ile pastanızı süsleyin.


Bu pastanın tasarımında http://www.hintofvanillablog.com sitesinden esinlenilmiştir.
İyi ki doğdun, iyi bizi seçtin ve hayatımıza renk katıyorsun. Teşekkürler...

0 yorum: