Kremalar,

Limon Kreması(Lemon Curd, Limon Lor)

6/08/2016 DerinliTatlar 0 Yorumlar

Yazın kavurucu sıcağındaki tatlı bir rüzgar esintisi gibi, ağzınızı tatlandırırken ekşiten...



Ne zamandır denemek isteyip de, yapmaya cesaret edemediğim bir tarifti, Limon Kreması. (Lemon Curd, Limon Lor) Beğenilip beğenilmeme düşüncesiydi, ben deki cesaretsizliğin sebebi. Değişik tatlara çok alışık olmayan  ev halkının, vereceği geri bildirim benim için önemliydi. Gerçe benim denemelerim, çaktırmadan yaptığım karışımlar sayesinde yavaş yavaş değişik lezzetleri de tatmaya başladılar, haksızlık etmeyeyim :)
Bugün yaparım, yarın yaparım derken şöyle bir düşündüm; biz incir reçelli hardala bayılan bir aileyiz. Mutlaka deneyenleriniz vardır. Bir kaşık atarsınız ağzınıza; amannnn bu da hardal mı, tatlı birşey derken acısını burnunuzun sızlamasından anlarsınız... Müthiş bir lezzet, hala yemeyenleriniz varsa, hardal da seviyorsanız, kaçırmayın derim.

Limon Kreması da böyle bir şeydir, herhalde. Acı yok, ekşi var :) Bir çok tarifi inceledim, farklı bir ipucu farklı bir püf noktası bulabilir miyim diye. Gördüm ki; kullanılan malzemelerin oranından başka farklılık yok.

İşte o gün bugün diye büyük bir heyecan ile girdim mutfağa, Derin ile birlikte. Çok heyecan yapmış olmalıyım ki; kızım da sonucu sabırsızlıkla bekliyor ve bunun için benimle birlikte kolları sıvadı.

Sevgili Kitcheninred' in tarifinden ilham alarak ve yazmış olduğu tüm püf noktalarına dikkatlice uyarak yapmaya başladık.

Limon Kreması(Lemon Curd, Limon Lor) Tarifi
Malzemeler

  • 120 ml taze sıkılmış limon suyu
  • Sıktığınız limonların kabuklarının rendesi
  • 90 gram(6 yemek kaşığı) toz şeker
  • 60 gram(4 yemek kaşığı) küçük parçalara bölünmüş soğuk tereyağı
  • 3 büyük ya da 4 küçük yumurta sarısı
  • 1 tutam tuz
Hazırlanışı
  1. Limonları güzelce yıkadıktan sonra limon rendesi yada normal rendenin ince tarafı ile kabuklarını rendeleyin. ***Limonları rendelerken; kremayı acıtmaması için beyaz kısımlarını almamaya dikkat edin.
  2. Limonları sıkın ve süzgeçten geçirerek posasından ayırın.
  3. Rendelediğiniz limon kabuklarını ve toz şekeri mutfak robotu ile kabuklar görünmeyecek şekilde karıştırın. 
  4. Isıya dayanıklı cam bir karıştırma  kabına yumurta sarılarını koyun.***Kremanızda yumurta kokusu olmaması için beyazlarının karışmamasına çok dikkat etmelisiniz. Yumurtadan gelen sülfür kokusu tamamen yumurtanın beyazından kaynaklanır.
  5. Tereyağı haricindeki tüm malzemeleri de cam kabın içerisine ekleyin ve benmari usulü pişirmeye başlayın.
  6. Silikon bir çırpıcı yardımıyla homojen bir kıvam elde edene kadar pişirin ve ocaktan alın.
  7. Küçük küçük parçalara ayırdığınız tereyağını teker teker kremanın içerisine koyun ve iyice karıştırın.***Bir parça soğuk tereyağını pişirdiğiniz kremanın içerisine koyun, iyice eriyip kremaya karışana kadar karıştırın.Tereyağı bitene kadar bu şekilde tereyağını kremanıza ekleyin. Tereyağı kremanızın pürüzsüz, kadifemsi ve parlak olmasını sağlayacaktır.
  8. Kremanızı saklamak istediğiniz kavanozun içerisine koyun ve soğuması için en az 1 saat bekleyin.
  9. Kremanızı 2 hafta boyunca buzdolabında, 6 ay boyunca derin dondurucuda saklayabilir, tart, mereng gibi tatlılarınızda afiyetle kullanabilirsiniz.
Tarif; Kitcheninred sitesinden uyarlanmıştır.

Sağlıklı günlerde keyifle yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.



0 yorum: